21 Ekim 2013 Pazartesi

                             ATATÜRK’TE BİR ZAMANLAR ÇOCUKTU
Mustafa Kemal, 1881 yılında Selanik’te Koca Kasım Paşa Mahallesi , Islahhane Caddesi üzerinde bulunan evde  dünyaya  geldi.  Babası Ali Rıza Bey, ölen kardeşinin ismini yeni doğan oğluna verdi: MUSTAFA.

         Bazı bilgilere göre annesi Zübeyde Hanım  oğlunu erbain soğukları  sırasında doğurduğunu, tarihin de 23 Aralık olabileceğini belirtmiştir. Miladi takvime göre  de 4 Ocak 1881 olma ihtimali yüksektir. Ancak O doğum tarihini 19 Mayıs 1919 olarak kabul eder.
   Baba tarafından dedesi Hafız Ahmet Efendi XIV –XV. Yüzyıllarda  Aydın’ın Söke taraflarından Makedonya’ya  iskan  edilmiş  KOCACIK  Yörüklerindendir. Annesi Zübeyde Hanım ise;  Konya’dan göç etmiş Selanik yakınlarındaki  Langaza  Kasa-basına yerleşmiş eski bir Türk  ailesinin  kızıdır. Milis subaylığı, Evkaf  katipliği ve kereste  ticareti yapan Ali Rıza  Efendi,  1871 yılında Zübeyde Hanım ile evlendi. Atatürk’ün beş kardeşinden  dördü küçük yaşta öldü. Sadece  Makbule  Boysan Atadan 1956’ya kadar yaşadı. Öteki kardeşleri Fatma,  Ahmet, Ömer ve Naciye’dir.  Mustafa Kemal’in  doğduğu ev 1933’te cumhuriyetin 10.yılI dolayısıyla Selanik Belediyesi Türk-Yunan dostluğu  ve Balkan Konferansı’nın bir  hatırası olarak  müze haline getirildi.
         
                          ATATÜRK’ÜN ÖĞRENİM HAYATI
    Mustafa okul çağına gelince eğitimi, anne ve babası arasında sorun haline gelldi.  Geleneklerine  bağlı  olan Zübeyde hanım oğlunun dini eğitim veren Mahalle  Mektebi’ne  gitmesine ısrar etti.  Ali  Rıza Bey ise  tercihini ; yeni açılan modern anlayışta eğitim veren  Şemsi Efendi Okulundan yana  kullanmak ister.  ( Şemsi Efendi, okulun kız  bölümünü de  açan  aydın görüşlü olan kurucusudur.)  Şemsi Efendiye  hizmetlerinden dolayı 1873’te Mithat Paşa, Padişah nişanı  dahi  vermişti.  Nihayet  Mustafa önce Mahalle  Mektebine sonra Şemsi Efendi  okuluna devam etti.
    Bu arada babası Ali Rıza Efendi, gümrük memurluğundan istifa edip tuz ticretine girdi ancak zarar etti.  Yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak  1888’de vefat etti. Babasının  ölümü üzerine annesi ile Langaza’daki dayısının çiftliğine gitti. Ancak  annesi, Mustafa’nın eğitiminin aksaması endişesiyle  Selanik’e geri döndü. 
                     SELANİK ASKERİ RÜŞTİYESİ (ORTAOKUL)
   Mustafa, Selanik’te  önce Mülkiye  mektebine kaydoldu. Arapça öğretmeni ile anlaşamayınca okuldan annesi tarafından alındı. Annesi askerliğe  taraf olmadığı için askeri okul  sınavlarına  gizlice girdi ve kazandı. Annesi ise durumu  kabul-lenmek zorunda kaldı. 1893’te okula  kayıt yaptırdı. Matematik öğretmeni  yüzbaşı Mustafa Bey’in dikkatini çekti.  Öğretmeni  bu zeki  çocuğa “bilgi  ve erdem bakımından  olgunluk” anlamına  gelen  “Kemal” adını verdi.  O artık  Mustafa Kemal’dir. Mustafa Kemal 1896’da, Selanik Askeri Rüştiyesinden mezun oldu.
                  ASKERİ LİSE YILLARI   (MANASTIR)
      Manastır askeri  İdadisi genç Mustafa  Kemal için  dönüm noktası olabilirdi. Edebiyata merak sardı ancak iyi bir asker olmak için edebiyat yerine yabancı dil öğrenmesi önerildi. Fransızca  öğrenimine  ağırlık verirken  vatan sevgisinin ve bağımsızlık  anlayışının  gelişmesinde rol  oynayan  Tarih  öğretmeni    Kolağası Mehmet Tevfik Bey onu çok etkiledi. Tarih sevgisi ölünceye kadar sürdü.Askeri liseden 1898’de mezun oldu.
                                             HARBİYELİ MUSTAFA KEMAL(1283)
Mustafa Kemal askeri liseden sonra İstanbul’a geldi.  Pangaltı’daki Harbiye mektebine   1283 numara ile kaydoldu. Arkadaşları arasında Ali Fuat (Cebesoy),  Kazım  Karabekir,  Kazım  (Özalp), Ali Fethi (Okyar) bulunmaktadır.  HARBİYELİ Mustafa’yı,  Namık  Kemal, Mehmet Emin Yurdakul, Tevfik Fikret etkilemiştir.  Bu dönemde  vatan, Türklük, millet, çağdaşlaşma gibi kavramlarla  içli dışlı ol-muştur. Mustafa Kemal Harbiyeden 1905’te mezun olmuş  ve ilk görev yeri olarak Şam’a atanmıştır.
                      
                                          MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLİK HAYATI
*
1902’de Harp okulundan teğmen rütbesiyle mezun oldu
*1905’ te Harp akademisinden Yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. Şam’a atandı.
*1909’da  31 Mart vakası çıkınca Hareket ordusu ile isyanı bastırdı.
*1911’de Trablusgarp Savaşı’na katıldı. (Derne- Tobruk savunmaları)
*1912’Balkan Savaşlarında Çanakkale Gelibolu ve Bolayır’daki boğaz müreddibesi  komutanlığında bulundu.
*1913’te Sofya Askeri Ateşeliğine atandı.
*1914’te I. Dünya Savaşında önce Çanakkale, sonrada Kafkas ve Suriye cep-helerinde  bulundu.
*1919’da İstanbul’dan Samsun’a 9. Ordu müfettişi olarak görevlendirildi.
*21 Haziran 1919’da Amasya Genelgesi yayınlandıktan sonra 8 Temmuz’da askerlikten istifa etti.
*5Ağustos 1921’de Sakarya Savaşı için TBMM 3 aylığına başkomutanlığa atadı.
*26 Ağustos 1922’de TBMM bu kez süresiz olarak başkomutanlığa atadı.
* Askeri görevleri dışında 23 Nisan 1920’de TBMM başkanı , 29 Ekim 1923’te 1927’de,1931de,1935’te 4 kez cumhurbaşkanı seçildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder